Marketing, online communicatie

Online communicatie, bedrijven kunnen niet meer zonder. Of toch wel?

In hoeverre het 15 jaar geleden bijna ondenkbaar was dat bedrijven in de toekomst veel online zouden gaan communiceren met hun klanten, is het nu niet meer weg te slaan in vele bedrijfsvoeringen. De communicatie verloopt nu zelfs meer digitaal dan fysiek en veel bedrijven leggen hun focus op online communicatie. Toch zijn er nog ontzettend veel bedrijven die alles nog op de oude versie doen maar uiteindelijk minder succesvol blijken te zijn. Daarom vraag ik me af: kunnen bedrijven nog wel zonder online communicatie? In dit blog beschrijf ik mijn visie op online communicatie aan de hand van deze stelling.

JA

Allereerst is het handig om te stellen wat online communicatie nu eigenlijk is. Volgens onderzoeker Watzlawick kunnen mensen zowel analoog als digitaal communiceren. Hij bedoelde hiermee dat lichaamstaal (analoog) en spraak (digitaal) onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Inmiddels is hier geen sprake meer van, bij online communicatie wordt er eigenlijk alleen digitaal gecommuniceerd. Online communicatie is dan ook alle communicatie die zich via het internet afspeelt, lees hier meer over de voorbeelden van online communicatiemiddelen.

1e
De afgelopen jaren heeft de evolutie in het digitale tijdperk niet stil gestaan, honderden apparaten zijn ontwikkeld en vele middelen waarmee er online gecommuniceerd kan worden hebben wij zien komen en zien gaan. Van een grote computer met bijbehorende kast naar een laptop en van Hyves naar Facebook, ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Iedereen beschikt tegenwoordig ook over een smartphone. Bedrijven spelen daarom ook ontzettend in op alles wat met online communicatie te maken heeft.

online-communication-3114415
Ik ben zelf groot fan van bedrijven die sterk zijn in online communiceren, ik kan namelijk bij zo’n bedrijf in een oogopslag zien waar zij voor staan en wat zij doen. Ook zijn deze bedrijven veelal makkelijker te bereiken en staan zij open voor een gesprek. Online communicatie is de laatste jaren niet voor niets een Booming Business geworden en bijna 90% van alle bedrijven bezit een site, waarvan 66% daarnaast ook beschikt over een extra online medium.

online market share
Volgens Upward Online kunnen bedrijven ook bijna niet meer volledig succesvol zijn als zij niet beschikken over een online afdeling, dit omdat de concurrentie online inmiddels zo erg gegroeid is dat je totaal geen kennis meer hebt over jouw daadwerkelijke aandeel in de markt, lees daar hier meer over. Ook zoeken consumenten tegenwoordig bijna alle bedrijven online op, dus als er geen enkele online strategie is ben je voor hen niet meer vindbaar. Hieronder een mooie video over online marketing versus traditionele marketing.


Ook zijn er weinig voorbeelden te vinden van grote bedrijven zonder online strategie die écht succesvol zijn, kleine lokalere bedrijven hebben hier iets minder last van. Bedrijven zonder online strategie houden zichzelf meer beperkt dan bedrijven met online middelen. Daarom ben ik van mening dat bedrijven eigenlijk niet meer zonder online communicatie kunnen.

ladieda.jpg
Ook hetgeen wat ik eerder schreef in dit blog: wanneer ik vanuit mijzelf als klant kijk en een bepaald product of dienst op moet zoeken doe ik dit eigenlijk altijd online. Ik zoek dan op zoekmachines, sociale media of blogs en ben niet bereid heel erg lang te zoeken naar een bepaald bedrijf. Als ik een bedrijf tegenkom wat er op lijkt en dezelfde dienst of hetzelfde product aanbiedt is dat net zo goed. Een bekend (en ooit bedacht) spreekwoord dat op internet veel gehoord is luidt dan ook: Google is jouw beste vriend! En ik denk dat veel bedrijven dat in hun gedachte moet houden.

Tot ziens! Fleur.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s